CUM FUNCTIONEAZA ALGORITMUL DE INSTAGRAM

Algoritmul de instagram- cum functioneaza

Felicia Taranu

27 junio 2022

Cum functioneaza algoritmul de Instagram?Algoritmii care controlează rețelele de  socializare par oarecum mistici. Multi pretind că știu cum funcționeaza, mai ales algoritmul de Instagram.

Crearea de conținut pe orice rețea socială este o parte creativitate și o alta parte strategie, iar strategia este să cunoști pe cat se poate de mult cum funcționează platforma pe care o folosești.  Lucrul asta îți va permite să creezi conținut mai eficient.

Uneori postez ceva care personal, îmi place foarte mult, dar nu primesc multe like-uri. Sau dintr-o dată, un reels pe care l-am creat cu ceva timp în urmă, începe să crească în vizualizări. Lucrurile astea provoacă multă confuzie, pentru că mereu încercăm să „depășim” algoritmul, nu-i asa?

Cu siguranță ai auzit oameni spunând „Algoritmul mă urăște”. Îți promit că nu te urăște.

Știi ce este un algoritm, cum funcționează și cum poti incerca sa-l “pacalesti” din cand in cand? Hai sa vedem pas cu pas!

Ce este algoritmul de Instagram 2022?

 

Un algoritm este un cod bazat pe reguli matematice care este folosit pentru a desfășura o activitate urmând reguli sau instrucțiuni bine definite. Majoritatea rețelelor sociale urmează un algoritm similar, dar fiecare are propriile caracteristici unice. Obiectivul algoritmului este de a arăta utilizatorilor conținutul pe care îl consideră cel mai relevant in baza unor factori.

În cazul Instagramului, algoritmul este responsabil de stabilirea ordinii în care vei vedea postările utilizatorilor pe care îi urmăresti de fiecare dată când intri în aplicația acestei rețele de socializare.

 

Cum funcționează algoritmul Instagram?

 

 Deși vorbim despre algoritm, la singular, Instagram a confirmat că există mai mulți algoritmi care sunt responsabili de alegerea conținutului pe care îl vedem in fiecare sectiune de Instagram.

Algoritmul se bazează pe engagement, adică pe interacțiunile utilizatorului cu diferitele conturi pe care le urmărește, așa că tu, prin interacțiunile tale, trebuie să fii cel care îi spui algoritmului ce te interesează pentru ca acesta să-ți arate ce vrei să vezi.

 

Vom vedea tot ce trebuie să știi pentru a înțelege pe cat se poate de bine acest algoritm și iti vei da seama că într-adevăr nu are nimic împotriva nimănui, ci doar încearcă să le arate utilizatorilor ceea ce consideră cel mai interesant pentru ei (în final, ceea ce își dorește Instagram este să petrecem cat mai mult timp pe rețeaua lor de socializare și dacă conținutul tau ajută la acest lucru, îl va premia).

 

Ce se întâmplă când postezi conținut pe Instagram?

 

Se banuieste ca atunci când publici conținut nou, Instagram îl arată unui procent dintre urmăritorii tăi, astfel încât, prin interacțiunile lor, aceștia da semnale algoritmului spunand daca  conținutul tau este valoros sau nu.

În cele din urmă, ceea ce dorește Instagram este ca noi să petrecem timp de calitate în aplicație.

 Dacă utilizatorii care văd acel conținut interacționează cu el, algoritmul înțelege că este interesant și îl va arăta mai multor utilizatori (atât celor care te urmăresc, cât și celor care pot ajunge la el prin hashtag-uri sau locația pe care ai adăugat-o în publicația ta ).

Atâta timp cât există interacțiuni, vizibilitatea postării tale va continua să crească.

Dacă utilizatorii nu interacționează, algoritmul înțelege că de fapt conținutul nu este interesant și încetează treptat să-l afișeze, astfel încât utilizatorii cărora algoritmul nu le-a arătat publicația vor trebui să-ti acceseze profilul pentru a-l vedea (deși poți efectua și câteva acțiuni pentru a încerca să-i dai mai multă vizibilitate postarii, pentru  ca algoritmul sa o afiseze mai mult).

Dacă ai suferit o penalizare din partea Instagramului, este posibil să simti ca vizibilitatea postărilor tale este redusă drastic.

Postarile tale nu ajung la toți utilizatorii tăi, ci ajung la o parte dintre aceștia, de obicei cei mai fideli urmăritori ai tăi.

De aici și importanța creării unei comunități pe Instagram și nu pur și simplu a obține doar urmaritori.

 

Cum funcționează algoritmul Feed  si Stories?

 

Algoritmul care este responsabil pentru afișarea conținutului pe care îl vezi în feed sau in story se concentrează pe afișarea conținutului de la utilizatorii pe care îi urmăresti.

Acest algoritm se concentrează pe aceste semnale, în ordinea aproximativă a importanței:

Informații despre publicație: dacă este populară (utilizatorilor le place conținutul), data publicării, durata (în cazul videoclipurilor) și locația.

Informații despre persoana care a făcut publicarea: dacă acel utilizator este cu adevărat important pentru tine și ai interacționat recent cu acea persoană.

Activitatea ta: dacă acel conținut te-ar putea interesa cu adevărat în funcție de postările care ți-au plăcut.

Istoricul tau de interacțiune cu cineva: dacă esti interesat să vezi postările unei anumite persoane și daca de obicei comentezi sau nu postările altora.

Pe baza acestor semnale, algoritmul determină o probabilitate ca tu să interacționezi cu conținutul pe care ți-l va arăta. Cu cât această probabilitate este mai mare, cu atât mai mult va afisa acel conținut, astfel încât să îl poți vedea mai devreme. Acelasi lucru se intampla si in feed-ul urmaritorilor tai, atunci cand publici tu.

Instagram încearcă să împiedice ca același cont să afișeze prea multe postări la rând.

Dacă postezi conținut care încalcă regulile Instagramului și ai ghinionul sa il depisteze, îl elimină. Iar dacă postezi conținut care evidențiază dezinformarea, ii pune o etichetă și ii ofera mai puțină relevanță.

 

Cum funcționează algoritmul secțiunii Explorer?

 

Această secțiune, spre deosebire de cea anterioară, este dedicată descoperirii de conținut nou, așa că majoritatea conținutului pe care îl vezi acolo provine din conturi pe care nu le urmăresti.

Acest algoritm analizează postările pe care le-ai apreciat, le-ai salvat, le-ai comentat sau chiar ai petrecut timp vãzând acel conținut.

Se concentrează pe urmatoarele semnale, în ordinea aproximativă a importanței, cum ar fi:

 

Informații despre postare: cât de populară pare o postare (cantitatea și viteza cu care utilizatorii apreciaza, distribuie și salvează postarea sau lasă comentarii la ea). Aici are mai multă importanță decât în ​​algoritmul de feed sau story

Istoricul interacțiunii tale cu persoana care a făcut postarea: dacă ai mai interacționat cu acea persoană, deși cel mai probabil nu o cunoști.

Activitatea ta: postările pe care le-ai apreciat, le-ai salvat sau le-ai comentat și modul în care ai interacționat cu acestea în secțiunea „Explorare” anterior.

Informații despre persoana care a făcut postarea: numărul de cate ori au interacționat utilizatorii cu acea persoană în ultimele postari.

Instagram, țin cont și de aceste semnale pentru a evita postările enervante sau delicate.

 

Cum funcționează algoritmul Instagram Reels?

 

Instagram spune direct că Reels este construit pentru a fi distractiv și că cea mai mare parte a reels-urilor pe care le vezi provin din conturi pe care nu le urmăresti.

Instagram tinde să afișeze conținut în funcție de probabilitatea de a urmări reels-ul până la sfârșit, de a-ti place, de a spune că a fost distractiv sau amuzant sau de a vedea ce audio a folosit

Cele mai importante semnale în acest caz, în ordinea aproximativă a importanței, sunt:

 

Activitatea ta: reels-urile care ti-au plăcut, la care ai comentat sau cu care ai interacționat.

Istoricul interacțiunii tale cu persoana care a făcut postarea: deși cel mai probabil nu o cunoști, este posibil să fi interacționat anterior cu o parte din conținutul ei.

Informații despre reels: semnale despre conținutul videoclipului, cum ar fi audio, percepția videoclipului sau popularitatea acestuia.

Informații despre persoana care a realizat publicația: Popularitatea pe care o are.

În acest caz, Instagram evită să recomande reels cu rezoluție scăzută, cu marca de apa(logo) sau de natură politică.

 

Factorii care afectează algoritmul Instagram

Când distribui conținut, există câțiva factori care sunt deosebit de relevanți atunci când vine vorba de prioritizarea modului în care conținutul tau va fi afișat urmăritorilor tai.

 

Numărul de conturi care te urmăresc

Instagram arată noul tău conținut, inițial, unui procent dintre urmăritorii tăi, care este estimat a fi între 5% și 7% dintre urmăritorii tăi (indiferent dacă ai un cont de creator, business sau cont personal).

 Dacă acești utilizatori interacționează cu conținutul tău, vizibilitatea acestuia va crește și il va afisa la mai mulți urmăritori.

 Dacă vrei să crești această valoare, trebuie să lucrezi la contul tău pentru a-ți crește implicarea și a ajunge la mai mulți urmăritori sau a elimina conturile care nu interacționează cu publicațiile tale sau care sunt inactive (sau pe care le-ai achiziționat) pentru a nu dăuna rata de engagement.

 

Timpul petrecut pe aplicație

 

Cu cât petreci mai mult timp în aplicație, cu atât mai mult conținut ți se va afișa. După cum am văzut, conținutul care ți se va afișa primul este conținutul cu care interacționezi cel mai des sau conținutul noilor profiluri pe care tocmai ai inceput sa le urmaresti, dar cu cat petreci mai mult timp în aplicație, iti va aparea conținut din alte conturi cu care nu interacționezi atat de mult.

 Prin urmare, dacă urmăritorii tăi sunt activi pe această rețea de socializare, chiar dacă nu interacționează întotdeauna cu conținutul tău, sunt mai multe șanse ca publicația ta să le fie afișată.

 

Timpul pe care îl petrec cu postarea ta

 

Cu cât utilizatorii petrec mai mult timp vãzând conținutul tau, cu atât mai bine. Algoritmul înțelege că, dacă ceva nu este interesant, nu vei pierde timpul privindu-l.

 De aceea este interesant să adaugi videoclipuri și carusele in strategia ta de conținut pentru Instagram și să creezi descrieri în care aduci valoare si sunt interesante.

 Dacă publici conținut și răspunzi la comentariile pe care le scriu urmaritorii tai, nu numai că le vei mulțumi urmăritorilor pentru că și-au acordat timp să iti scrie, dar algoritmul Instagramului va recompensa publicația cu o vizibilitate mai mare, deoarece există utilizatori care petrec timp pe publicația ta și revin  la aceasta pentru a vedea răspunsul tau.

 

Interacțiuni cu conținutul tau

 

Dacă utilizatorii interacționează cu conținutul tău, algoritmul Instagram va considera că acesta este un conținut relevant și de calitate și va fi afișat mai multor urmăritori.

 Dacă, pe de altă parte, urmăritorii tăi nu interacționează cu conținutul tău, algoritmul Instagram va considera că este un conținut care nu este interesant și că nu ar trebui să-l arate mai mult.

 De aceea este atât de important să postezi la cea mai buna ora pentru a te asigura că după ce postezi, urmăritorii conectați pot interacționa cu noua ta postare, astfel încât să înceapă să-și extindă vizibilitatea inca de la început.

 

Relația cu alți utilizatori

 

Algoritmul prioritizează conținutul persoanelor cu care ai o relație de prietenie.

 Dacă ai tendința de a vorbi în privat cu un cont și de a interacționa cu toate postările și poveștile lui, va fi mai probabil ca să-ti arate mai devreme postarea, deoarece înțelege că este prietenul tău.

 Nu posta si apoi dispari. Încearca să-ti acorzi ceva timp pentru a crea relații (dezinteresate) cu alți utilizatori.

 

 Cum poți influența in ceea ce vezi?

 

Instagram iti recomandă să contribui la îmbunătățirea experienței interacționând cu profilurile și postările care iti plac, dar mai sunt câteva lucruri pe care le poți face:

 

Alege-ți cei mai buni prieteni din story. Deși este gandit să distribuie conținut doar cu acești utilizatori, acestora le acordă și o prioritate mai mare atât în ​​feed, cât și în story.

Pune in tacere oamenii de care nu iti pasă. Nu trebuie să anulezi urmărirea unui utilizator, îl poți dezactiva pentru a-l face pe Instagram să înțeleagă că nu doresti să vezi conținutul pe care îl postează (pentru o perioadă sau pentru totdeauna).

Bifeaza postările recomandate cu „Nu sunt interesat” ori de câte ori vezi ceva în secțiunea Explorare sau în feed care nu te interesează.

 

 Cum să pacalesti algoritmul de Instagram?

 

Dacă doresti să pacalesti algoritmul de Instagram pentru a obține mai multă vizibilitate și mai multă implicare la postărilor tale, există câteva trucuri pe care le poți (și ar trebui) să le încerci.

 

Posteaza la cea mai buna ora și zile

După cum am văzut deja, algoritmul de Instagram apreciaza interacțiunile, asta inseamna ca un conținut bun publicat într-un moment în care publicul tău nu este conectat poate avea rezultate dezastruoase.

 Din acest motiv, te sfătuiesc să te uiți la statisticile din Instagram care sunt cele mai bune zile ale tale și cele mai bune ore din fiecare zi și să postezi în acele momente. De asemenea, poți folosi instrumente externe pentru a te ajuta să gasesti cel mai bun program, deoarece Instagram iti oferă doar o aproximare, oferind statistici pe intervalul de ore.

 Poți folosi Facebook Creator Studio pentru a vedea cel mai bun program.

 

Important: statisticile îți vor spune la ce oră este conectată cea mai mare parte a audienței tale, dar pentru a ști la ce oră sunt conectați majoritatea urmăritorilor tăi, cei care interacționează cu conținutul tău, trebuie să faci teste.

 

Provoaca-ți urmaritorii in postarea ta

 

Algoritmul de Instagram recompensează conținutul care are capacitatea de a reține utilizatorul pentru un timp mai lung pe postare.

 Pentru a realiza acest lucru, poți scrie o descriere bună în postarile tale, care reușește să capteze interesul publicului și să  citească până la final (chiar să lase un comentariu valoros despre ceea ce a citit); posteaza carusele astfel încât utilizatorul să rămână pe postarea ta, văzând toate imaginile pe care le-ai distribuit sau distribuie videoclipuri care pot fi relevante pentru publicul tau

 

Încurajează interacțiunea

 

Prin asta nu mă refer că ceri like-uri, ci sa îndemni urmăritorii care sunt interesați de conținutul pe care tocmai l-ai publicat să interacționeze cu conținutul tău.

 Un bun exemplu este să pui întrebări în descrierea postărilor tale, deoarece încurajezi audiența să comenteze, oferindu-și părerea asupra unui subiect sau a unei situații.

 

Răspunde la toate comentariile

 

Comentariile contează, cele primite dar și ale tale. Prin urmare, dacă ești atenta să răspunzi la comentarii și să creezi conversații, poți crește cu ușurință interacțiunile și vizibilitatea publicației tale.

 Răspunde ori de câte ori poți, încurajând conversația sau dezbaterea, deoarece astfel vei câștiga mai multe comentarii și acel urmaritor va vedea din nou publicația ta pentru a citi răspunsul sau pentru a raspunde.

 

 Interacționează cu publicul tău

 

Ți se va părea o prostie, dar dacă interacționezi cu alte conturi, oferind like-uri, scriind comentarii valoroase sau trimițând mesaje directe, este mai probabil ca persoana respectivă să decidă să treacă prin profilul tău și să interacționeze cu publicațiile tale (deși nu toate conturile  fac asta).

 În plus, dacă interacționează des cu postările tale și tu ii lasi un comentariu,cand faci o noua postare, ii va apărea o notificare in telefon și probabil va intra în aplicația de Instagram, astfel încât noua ta postare poate apărea direct în feedul lor, încurajând interacțiunea.

 

Foloseste  Story pentru a ajunge la mai mulți urmăritori

 

Dacă vezi că postarea ta nu are prea multă implicare sau că își pierde vizibilitatea, poți distribui acea postare în story, ascunzând o parte din imagine, astfel încât urmăritorii tăi să facă clic pe ea și să meargă la postare pentru a o vedea integral .

 

Foloseste hashtag-urile potrivite

 

Cu hashtag-uri poți ajunge la un public mai mare și, dacă distribui conținut relevant care are legătură cu acele cuvinte cheie, poți obține like-uri sau comentarii de la profilurile care nu te urmăresc.

 Prin urmare, selectează bine hashtag-urile pe care urmează să le folosești în publicațiile tale și concentrează-te pe hashtag-uri în care crezi că poți să-ți poziționezi conținutul pentru a avea o vizibilitate mai mare și a ajunge la utilizatorii care sunt interesați de conținut pe acele subiecte.

 

 Fii constanta

 

Nu trebuie să postezi în fiecare zi, daca lucrul asta nu iti este posibil. Este mai bine să raresti conținutul pentru a te asigura că publicul tau primeste un continut de calitate.Dar trebuie să ai o frecvență și să încerci să o menții, deoarece dacă nu postezi nimic nou pentru o perioadă lungă de timp, vizibilitatea ta va fi mai mică decât dacă postezi cu o anumită frecvență.

 

Testeaza, testeaza și testeaza

 

Adevărul este că toate aceste recomandări funcționează de obicei, dar este posibil să nu funcționeze pentru contul tău sau publicul tău. Așa că încearca lucruri pe care le-ai citit și care functioneaza pentru altii,  pentru a găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine.

 

 

Distribuie daca consideri ca merita

DESCARCA EBOOK-UL GRATIS

IN LUCRU

Urmareste-ma pe Facebook

Probabil te intereseaza si aceste articole….

2 Comentarios

  1. LILIANA

    Mulțumesc foarte mult, Felicia, pentru acest articol. Foarte util, bine scris și explicat!

    Responder
    • Felicia Taranu

      Si eu iti multumesc Liliana. Ma bucur ca-ti place si sper sa-ti fie util.

      Responder

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *