Îmi amintesc de vremurile în care pasiunea pentru blog ma copleșea. Dorința de a crea conținut și de a câștiga bani din confortul casei mele mă fascina. La început, credeam că un blog este singura cale de a obtine acest lucru, așa că m-am lansat într-o călătorie de învățare dedicată lumii blogging-ului.
Timpurile se schimba, nimic nu ramane la fel, iar în prezent, generarea de venituri prin crearea de conținut depășește simplul fapt de a avea un blog; se extinde către diverse forme.
Blogul, podcastul și YouTube-ul se conturează ca trei platforme puternice pentru crearea de conținut. De ce sunt considerate atât de puternice? Răspunsul constă în capacitatea lor de a ne oferi vizibilitate pe Google prin intermediul optimizării pentru motoarele de căutare (SEO).
Google continua sa fie principalul motor de căutare, așa că este imperativ să ne poziționam acolo. Banuiesc ca ti-ai pus intrebarea, de aceea te afli aici citind acest blog, care dintre aceste opțiuni ți se potrivește cel mai bine: un blog, un podcast sau un canal de YouTube? Alegerea dintre aceste trei forme puternice de conținut depinde de diferiți factori și de obiectivele tale specifice.
Acum, care dintre aceste opțiuni este cea mai bună? Personal, nu cred că există una care să fie intrinsec superioară celorlalte, dar sunt convinsa că poate exista una care se potrivește mai bine nevoilor și obiectivelor tale specifice. De aceea, am decis să le comparăm, să analizăm în detaliu avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele.
Nu ai timp sau chef sa citesti? Poti asculta articolul in Podcast.
Nu ai timp sau chef sa citesti? Poti asculta articolul in Podcast.
1. BLOG
Am scris articole pentru mai multe bloguri atat personale cat si pentru clienti. În acest timp, am învățat foarte mult, iar ceea ce mi se părea inițial foarte complicat, acum pot spune ca am inceput sa stăpânesc. Bineinteles practica a fost cel mai bun profesor. Nu spun că știu totul, dar facand acelasi lucru de nenumarate ori și făcând câteva greșeli, am reușit să înțeleg cum funcționează un blog.
Impartasesc cu tine din experienta mea partile contra si pro de un blog.
Pro:
Echipament Tehnic:
Nu ai nevoie de echipament sofisticat pentru a gestiona un blog, insa cu siguranta un laptop sau un calculator trebuie sa ai, deoarece începerea unui blog doar cu telefonul ar putea fi destul de dificil. Majoritatea dintre noi avem deja un laptop acasă, așa că am putea începe un blog fara sa facem o investitie special pentru a incepe aceasta aventura.
Efort:
Ceea ce îmi place cel mai mult este efortul minim pe care îl presupune un blog. Nu ai nevoie să te machiezi sau să îți aranjezi părul, iar dacă vrei să rămâi în pijamale… cu siguranță poți face asta! Pur și simplu, aseaza-te la birou, deschide laptopul și începe să asterni mesajul pe care vrei sa-l transmiti .
SEO:
Când căutăm răspunsuri pe Google, prima informație care apare este, de obicei, sub formă de blog. Cuvântul scris este extrem de puternic pentru Google, permițându-ne să găsim răspunsuri ușor atunci când folosim acest motor de căutare.
Contra:
Cost:
Desigur, există platforme gratuite pentru a începe un blog, cum ar fi Medium și WordPress.com, însă opțiunea cea mai eficientă este adesea să plătești pentru un hosting (de exemplu, Romarg) si un domeniu. Hosting-ul poate fi destul de mic cum ar fi 2.95 euro pe lună, dar de obicei se plătește anual sau pentru mai multi ani. Domeniul poate ajunge undeva la 10 euro pe an. Acest cost inițial poate face dificilă începerea unui blog pentru unii, deoarece nu toți pot plăti această sumă la început. Mai concret undeva la 53 de euro/ pe an. Bineinteles ca preturile variaza de la platforma la platforma.
Curba de Învățare:
La început, ideea de a avea un blog poate fi intimidantă. De ce? Nu este o aplicație sau o rețea socială; trebuie să decizi cum va arăta, cum să instalezi teme și plugin-uri, și altele. Există platforme care usureaza munca de a avea un blog, cum ar fi Squarespace sau Show it, care sunt mai moderne și mai prietenoase, insa daca alegi sa lucrezi in wordpress, pregateste-te, deoarece este un pic de invatat. In ceea ce ma priveste, eu am intarziat undeva la 3 luni ca sa ma imprietenesc cu WP.
Popularitate:
In prezent există multe alte modalități de a crea conținut, nu numai blogul. In ciuda faptului că multi experti afirmă că blogurile au murit si că nu mai funcționează, continuăm să le utilizăm, uneori fără să ne dăm seama. De exemplu, atunci când căutăm răspunsuri pe Google, in majoritatea cazurilor le gasim pe bloguri.
2. PODCAST
Cochetez si eu cu podcastul meu cu toate ca nu am reusit pana in prezent sa fiu pe atat de consecventa pe cat mi-ar fi placut, insa am sa vorbesc din putina experienta pe care o am. Ca antreprenor, mereu mă entuziasmează să încep ceva nou și, mai ales, să învăț ceva nou. De aceea, am decis să explorez lumea podcast-urilor, și trebuie să spun că mi se pare interesanta. Iată câteva avantaje și dezavantaje ale experienței mele cu podcast-ul:
Avantaje:
Cost:
Menținerea unui podcast nu este foarte costisitoare. Te poate costa în jur de 9 euro pe lună, sau chiar să fie gratuit dacă începi cu Podbean. Diferența aici constă în faptul că poate fi puțin mai scump decât întreținerea unui blog. Există multe platforme care oferă un interval gratuit, sau poți opta pentru plata lunară în loc de cea anuală, ceea ce poate fi mai convenabil.
Curba de învățare:
Un podcast nu va fi niciodată mai dificil de gestionat decât un blog. Pentru un blog, trebuie să cunoști multe detalii, în special dacă folosești WordPress. În timp ce pentru un podcast, trebuie doar să înveți să editezi sunetul și atât, nu cred că ai nevoie să înveți ceva mai mult decât atât.
Efort:
La fel ca și în cazul blogurilor, podcast-urile nu necesită prea mult efort. Unele dintre episoadele mele le-am înregistrat în pat, în pijama, cu părul prins, șosete, fără cercei și fără machiaj. 😂 Ce poate fi mai lejer decât asta? 🙈 Da, efortul vine apoi când editez, dar este doar timp si multa rabdare.
Echipament Tehnic:
Poți începe un podcast cu telefonul tău și niște căști. Desigur, apoi poți îmbunătăți echipamentul, dar la început nu este necesar. De fapt, începerea înregistrării vocii pe telefonul tău poate suna foarte bine.
Popularitate:
În ultimii doi ani, podcast-urile au experimentat o creștere semnificativă. Este un conținut ușor de consumat, deoarece îl poți asculta în timp ce faci exerciții, speli vasele sau îndeplinești sarcinile zilnice. Eu prefer de o mie de ori să vad un video pe YouTube decat sa ascult un podcast, insa, depinde de fiecare…
Dezavantaj:
SEO:
Chiar dacă unele persoane m-au găsit datorită motorului de căutare din Apple Podcasts, nimic nu se compară cu blogurile și YouTube-ul pentru a fi descoperit pe Google.
3 .Youtube
Eu am un canal micut nu pot aduce prea multe contribuții, cu toate acestea, subliniez din nou, ca vorbesc din putina experienta pe care o am.
Avantaje:
Cheltuieli:
Deoarece YouTube este utilizat ca o aplicație, nu trebuie să plătești un serviciu de găzduire pentru a-ți menține canalul. Acest lucru este benefic, dar poate fi riscant în cazul unor probleme cu YouTube (ceea ce este foarte rar) sau cu canalul tău.
SEO:
Google este proprietarul si al YouTube- ului, așa că nu există nimic mai bun decât motorul de căutare pe care il are. Este unul dintre cele mai mari avantaje ale YouTube-ului, deoarece multe persoane te pot găsi acolo dacă folosești o strategie bună de SEO.
Curba de învățare (fără coduri):
Nu este nevoie să scrii coduri HTML, să descarci plugin-uri sau să înveți lucruri complicate despre site-uri web. Singurul lucru care poate fi provocator este editarea videoclipurilor dacă nu ai experiență în acest domeniu, dar este ceva ce poți învăța cu ușurință.
Popularitate:
Cu adevărat, YouTube are o mulțime de utilizatori. Toți folosim YouTube, mult mai mulți decât alte platforme. Mulți YouTuberi nu au nevoie să aibă rețele sociale sau propriul website, deoarece YouTube este extrem de popular. Adică, oamenilor le place, sunt multe persoane care petrec timp pe YouTube, mai mult decât în cazul podcasturilor sau blogurilor.
Dezavantaj:
Echipament Tehnic:
Chiar dacă acest aspect poate fi considerat aproape un avantaj, deoarece poți începe folosind telefonul tău, cele mai bune videoclipuri se realizează cu o cameră bună și un microfon de calitate.
Efort:
Acest lucru ar putea fi cel mai dificil atunci când creezi un canal pe YouTube. Trebuie să stabilești o zonă de filmare, să te îmbraci, să te aranjezi, să te machiezi și, dacă asta nu ar fi suficient, să încerci să nu faci greșeli, nu doar verbal, ci și fizic, având grijă la gesturile tale și la tot. Pentru tine, probabil că merită efortul! Cu toate acestea, este necesară o planificare bună.
Daca ar fi sa-mi dau ca parerea, cred că cel mai potrivit ar fi YouTube. În prezent, trendul se îndreaptă către videoclipuri, iar această tendință este și mai accentuată odată cu creșterea popularității platformelor precum TikTok și Instagram Reels. În lumea conținutului video, YouTube rămâne lider indiscutabil.
Oamenii au dezvoltat o preferință pentru conținutul video. Desigur, conținutul din bloguri poate fi foarte informativ, dar uneori poate părea destul de impersonal, lipsind conexiunea auditivă sau vizuală cu persoana despre care citim. Din acest motiv cred că, conținutul devine cu adevărat captivant atunci când avem posibilitatea să ascultăm măcar vocea persoanei și, mai ales, când putem să o vedem, să o percepem pe acea persoană care împărtășește cu noi cunostintele, experienta sau pur si simplu ne inspiră.
Indiferent dacă alegi să-ți construiești prezența pe un blog, pe YouTube sau în lumea podcasturilor, important este să faci alegerea și să începi. Uneori, întrebarea «Ce ar trebui să fac?» poate fi paralizantă pentru mulți, iar aceștia rămân blocați în etapa de planificare fără a iniția efectiv nimic.
Este crucial să începi cu cel puțin una dintre aceste opțiuni pentru a te diferenția în peisajul competitiv și pentru a apărea în rezultatele motoarelor de căutare. Astfel, chiar și cei care nu sunt prezenți pe rețelele tale sociale pot descoperi conținutul tău.
Din perspectiva mea de antreprenor, cel mai valoros conținut este acela care solicită cel mai puțin efort și timp. După ce am analizat impreuna diferenta intre Blog vs Podcast vs YouTube… care crezi că ar fi cea mai potrivită formă de conținut pentru tine?
0 comentarios