Să vorbim despre una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta orice antreprenor atunci când folosește Instagram ca instrument pentru de a-și face publicitate afacerii,a atrage urmaritori, a ajunge la clienți sau pentru a-si mari lista de leads..
Si care este acea problema?
Lipsa interacțiunii.
Nu ai timp sau chef sa citesti? Poti asculta articolul in Podcast.
Postările tale nu au interacțiunea pe care ți-o doresti, nu primești like-uri, comentarii si asa mai departe și îți dă senzația că aproape nimeni nu iti vede conținutul, îți dă senzația că îți pierzi timpul, că dedici mult efort pentru a crea conținut, iar in momentul cand il publici nimeni nu îl vede sau nimeni nu răspunde.
In cazul asta primul lucru care ne vine în minte sau pe care îl gandim, de obicei, este să dăm vina pe algoritm. Adică, algoritmul este vinovat că nu arată postările mele, le ascunde sau sigur se întâmplă ceva cu Instagram deoarece conținutul nu este, nu se vede, nu se afiseaza, nu are vizibilitate.
Dar, în realitate, vina este rareori a algoritmului sau a audienței tale, motivul principal este în conținutul tau, prin faptul că nu ai ghicit continutul perfect, nu ai reușit să găsesti tipul de conținut, sau subiectele, inclus formatul care atrage cel mai mult atenția publicului tau.
Poate că audiența pe care o ai în acest moment nu este chiar profilul clientului pe care ai vrea să-l ai și de aceea ești puțin confuza când vine vorba de a alege cu grija subiectele care sunt cele mai interesante.
Dar pentru ca alegerea noastra sa fie una satisfacatoare, cel mai bine este sa vedem cum functioneaza algoritmul pentru a înțelege ce se află în spatele tuturor acestor procese.
Dar inainte sa-ti vorbesc de algoritmi vreau sa fac o paranteza si sa-ti dau un sfat.
Am sa te sfatuiesc să uiți de atâtea numere, interacțiuni sau lucruri de genul ăsta, atât de impersonale și să te gândești mai mult la oameni.Oamenii sunt mai mult decat un numar. Daca nu ai de gand sa-ti umanizezi brandul, greu iti va mai fi.
Si acum inchid aceasta paranteza si revin la algoritmi.
Algoritmii nu sunt impotriva ta
Până la urmă, algoritmul există pentru că Instagram ca platformă are nevoie de o formulă, de o serie de procese pentru a determina care este conținutul care atrage cel mai mult atenția fiecăruia dintre utilizatori, iar pentru asta se bazeaza pe preferințele acestora. Deci trebuie să te gândesti că nu există un algoritm general, nu este unul singur. Propriul Instagram a recunoscut ca au mai multi algoritmi, unul pentru feed, altul pentru reels, altul pentru story si asa mai departe, cine stie cati or fi.
Nu toti funcționează la fel, de exemplu, in secțiunea de Explorer in Instagram, găsești postări din conturi pe care de obicei nu le urmărești încă, aceasta sectiune există pentru ca tu să găsești conturi noi care Instagram crede că te-ar putea interesa.
Apoi sunt reels-urile, unde de obicei apar și videoclipurile conturilor pe care nu le urmărești, dar în schimb avem feed-ul si story unde da, acolo Instagram îți arată conținutul oamenilor pe care îi urmărești deja, cei cu care deja ai o anumită relație, fara sa excludem conturile care ne sunt recomandate.
Obiectivul general și ceea ce trebuie să înțelegi este că, Instagram isi doreste să personalizeze experiența fiecărui utilizator pentru a-i arăta conținutul care îi poate plăcea cel mai mult.
Scopul său final este ca utilizatorul să petreacă cât mai mult timp posibil în interiorul aplicației sale.
Cred ca te poate interesa si acest articol : CUM FUNCTIONEAZA ALGORITMUL DE INSTAGRAM
Feed-ul cronologic
De fapt, până în 2016 Instagram a funcționat urmand ordinea cronologică, toate publicațiile oamenilor pe care ii urmăream apăreau în ordine. Adică, cea mai recenta publicatie apărea în partea de sus.
Ce s-a întâmplat?
Cantitatea conținutul se inmultea, iar oamenii urmăreau din ce in ce mai multe conturi, iar Instagram a detectat că oamenii vedeau postări care li se afisau in partea de sus al feed-ului lor, si că nu erau exact acele postari care îi interesau cel mai mult, iar acest lucru îi făcea pe oameni să petreacă din ce în ce mai puțin timp pe aplicație.
Asadar în 2016, a decis să treacă la un algoritm bazat pe inteligență artificială. Când compania a implementat schimbarea, utilizatorii nu au fost foarte mulțumiți, insa Instagram a continuat câțiva ani buni sa foloseasca acest model, până când la începutul acestui an 2022, Instagram a anunțat că revine la feed-ul cronologic dar, din păcate, această nouă actualizare, care este deja globală, nu împiedică apariția „postărilor recomandate” a persoanele pe care nu le urmărim.
Aceasta va continua să fie o opțiune pe care Instagram o consideră interesantă pentru a te face să descoperi profiluri relationate cu interesele tale și pe care încă nu le cunosti.
Așadar, dacă urmaritorii tăi actuali nu interacționează cu postarea ta, cu conținutul tău și dacă nu iti lasa un like, un comentariu, nu salvează publicația sau pur și simplu nu petrec mai mult timp vizionand videoclipul tău, dacă nu fac nimic din toate astea, uită ca Instagram o să-ți afiseze conținutul la mai multi oameni pentru a te ajuta să crești.
Dacă publicul tău actual nu considera că conținutul tău este interesant, atunci nu interactioneaza si prin urmare Instagram înțelege ca postarile tale nu sunt pe placul lor si le va lasa sa se stinga.
Și de ce spun asta?
Tipare si procese ce decid daca continutul tau devine viral
Ca să înțelegi mai bine, am să-ti explic ce tipare sau procese urmează algoritmul, pentru a decide ce conținut să arate fiecărui utilizator atunci când intră în feed-ul aplicației de Instagram.
Primul lucru pe care îl face algoritmul, este să analizeze ce postări sunt disponibile. Vreau sa spun ca tu ca utilizator, urmaresti un anumit numar de conturi. Deci, de ultima dată când ai deschis aplicația, aceste conturi au facut publicatii și există conținut nou de afisat.
Instagram se uită la ce postări sunt disponibile și le analizează. Și ce ia în considerare?
Ei bine, practic sunt patru lucruri.
1. In primul rând, informații despre acea postare dacă a obținut anterior un anumit nivel de interacțiune, ce tip de postare este, formatul, ora la care a fost publicată, deci informații specifice despre postare.
2. Apoi algoritmii trebuie sa inteleaga cine a facut postarea, de la cine vine poastrea respectiva, ca sa mai aiba un punct de referinta in decizia sa, de a afișa sau nu acea postare. Tine cont dacă acel utilizator a interacționet cu contul nostru. De exemplu, câte comentarii a lăsat în ultimele săptămâni.
3.Al treilea lucru pe care îl ia în calcul este activitatea utilizatorului caruia ii va afisa postarea.Vrea sa vada, daca anterior am dat like postărilor din acel cont pentru a afla dacă este un cont care ne atrage atenția si ne trezeste interes. In caz afirmativ, este foarte probabil să ne arate postarea.
4. Și în sfârșit, ultimul punct. Care este istoricul interacțiunii dintre cele două conturi in privat. Dacă și-au trimis reciproc mesaje private sau au menținut un anumit tip de contact, Instagram înțelege că există o relație și prin urmare, acel cont va avea mai multe posibilitati sa fie afisat.
Pe scurt, ceea ce face aplicatia este să calculeze cat de ridicata este probabilitatea fiecaruia dintre urmăritorii tăi să petreacă câteva secunde pe postarea ta, să comenteze, sa lase like, să o salveze sau chiar să dea clic pe fotografia ta de profil pentru a merge in profilul tău și a vedea mai mult conținut.
Cu cât această probabilitate este mai mare, cu atât este mai mare acel «punctaj» și prin urmare, cu atât mai mult este mai probabil ca urmăritorii tăi să-ți vadă postarea.
Deci, după cum poți vedea, algoritmul nu este o regulă unică, ci servește mai degrabă la personalizarea experienței fiecărui utilizator. Acum că știi toate lucrurile acestea, nu poți da vina pe algoritm pentru interacțiunea ta scăzută sau pentru că postările tale nu sunt afișate.
Si dupa ce am vazut cum functioneaza algoritmul, acum hai să vedem cele patru chei, patru lucruri cu care iti poți îmbunătăți interacțiunea.
4 Chei pentru a-ti imbunatati interactiunea in Instagram
Nu mai vrei sa citesti? Poate te convinge mai mult sa afli informatia vazand video-ul
- Prima și cea mai importantă cheie…. mă vei auzi repetând-o de multe ori și o spun si acum, este că trebuie să experimentezi. Trebuie să încerci continuu lucruri noi în conținutul tău, să variezi tipul de conținut pe care îl faci, formatele, temele și să nu te blochezi din cauza faptului că ceea ce ti-a funcționat până acum, nu mai functioneaza. Probabil din cauza schimbărilor în aplicație sau pentru că publicul tau se obișnuiește cu noi formate, o simplă fotografie care le atragea atenția cu ceva timp in urma, acum nu ii mai atrage atât de mult.
Pentru a preveni scăderea interacțiunii si sa nu te simți dezamagita, trebuie să încerci continuu lucruri noi .
Și acum că ai înțeles cum funcționează algoritmul, presupun că înțelegi de ce este necesar să variezi si in cazul in care vei continua să faci același lucru, rezultatele nu se vor schimba.
In aceasta lista de experimente, ti-aș recomanda să tii cont si de adăugarea videoclipurilor sau a reels-urilor, dacă inca nu ai inclus acest format în conținutul tau obișnuit. Platforma a încetat să mai fie o simplă platformă pentru distribuirea fotografiilor, așa cum a fost la început. Acum există multe posibilități, iar odată cu apariția TikTok-ului, oamenii consuma un tip de video foarte scurt si cu un format foarte dinamic. Deci, dacă rămânem doar să postăm conținut mai static, lucrul asta ne poate afecta vizibilitatea si engagementul.
Asadar, dacă inca nu ai inclus reels in strategia ta, cred ca a sosit momentul, măcar pentru a testa rezultatele pe care le dau.
- A doua cheie. Trebuie să fii clar cu privire la obiectivul fiecăreia dintre postările tale, adică nu poți publica ceva dacă nu te-ai gândit anterior la ce vrei să obții cu acel conținut. Vrei să-i faci pe urmaritorii tăi actuali, să se conecteze cu ceea ce le spui și să lase un comentariu sau poate faci o publicație cu scopul de a educa sau de a oferi câteva sfaturi, recomandări și vrei ca urmăritorii tăi să fie atenți la postarile viitoare care, de exemplu pot fi postari de vanzare si asa mai departe. Sunt mai multe obiective pe care unul, le poate aplica pentru postarile sale. Deci, trebuie să ai lucrul asta foarte clar, ca mai apoi să alegi un call-to-action perfect, acea actiune pe care vrei să o faca urmaritorii atunci când îți văd postarea.
De exemplu, daca este o postare de vânzare, ai putea indruma urmaritorii să mearga in web site ca sa-ti vada serviciul sau produsul. Pentru asta stii ca trebuiesc trimisi in profil și sa dea clic pe link-ul din biografie. Din toate posibilitatile care exista, trebuie să alegi doar un singur obiectiv. Nu trebuie să alegi acel obiectiv si să-l păstrezi pentru tine, ci trebuie să le spui direct urmăritorilor tăi ce au de făcut. Poți adăuga asta la sfârșitul textului in descriere, sau chiar la început.
De exemplu, dacă ai de gând să scrii un text în care vei împărtăși anumite recomandări sau vei spune o poveste sau orice altceva, înainte de a începe textul în sine, poți sa spui : «salveaza această postare» sau dacă ceea ce vrei este, să iti lase comentarii, poti sa pui la sfarsit o intrebare foarte deschisa precum: «Ce parere ai despre aceasta postare?»
Insa atentie, pentru ca intrebarea asta este destul de grea. Pare inocenta, dar forteaza urmaritorii să gândească.
Și dacă exista un ceva, ce nu le cade bine publicului de pe Instagram, de obicei acel ceva este, ca trebuie să gândească. Eu mai de graba te sfatuiesc ca, în loc să pui astfel de întrebări deschise, sa pui întrebări in care oferi si raspunsul in două variante sau alta idee ar fi, sa le spui sa comenteze cu un emoji dacă s-au simtit vreodata asa, daca li s-a intamplat asta, etc, ceva de genul asta.
Sunt intrebari cu raspunsuri ușoare și care nu obliga creierul sa inceapa sa gandeasca.
Dacă încerci acest lucru, vei vedea că este mult mai ușor să primești comentarii decât dacă pui întrebări deschise, intrebari la care este nevoie sa gandim ca sa dam un raspuns.
Și mai presus de toate, nu face greșeala pe care o văd de multe ori pe Instagram de a spune urmaritorilor tăi să facă toate interacțiunile posibile deodată.
De multe ori dau peste postări pe unele conturi care cer în aceeași fotografie, sau într-un carusel, sau în text toate actiunile posibile si imposibile. Le spun urmăritorilor lor să comenteze, sa dea like, să salveze postarea, să distribuie pentru a-i susține sau sa activeze clopotelul ca sa nu piarda nici o postare si eventul daca s-ar putea sa le faca si cumparaturile.
Asta nu funcționează pentru că, în cele din urmă, dacă oferim atât de multe opțiuni, nu facem altceva decat sa-i bagam in ceata pe urmaritori și acestia ajung să nu facă niciuna dintre aceste acțiuni. Așa că alege o singură țintă și spune-le clar ce doresti ca sa faca.
- A treia cheie este sa interacționezi si sa cauti conturi noi pentru a interacționa cu ele, pentru a te face vizibila si sa te descopere oameni noi, insa acesta poate fi un alt subiect despre care as putea vorbi mai în profunzime intr-un alt articol. Fara indoiala, recomand să petreci câteva minute pe zi pentru a interacționa cu proprii urmăritori, cu cei care fac deja parte din comunitatea ta. Și de ce? Iti aduci aminte de ceea ce am spus mai înainte, când am explicat cum funcționează algoritmul, ca am spus că unul dintre lucrurile pe care algoritmul le ia în considerare este istoricul interacțiunilor dintre aceste două conturi? Deci, dacă tu, din proprie voință, interacționezi cu urmaritorii tăi, asta te va ajuta ca postarea ta să fie afișată mai mult si sa nu iti moară imediat dupa ce a fost publicată, sa primească suficiente interacțiuni, incat Instagram sa decida să o arate la un numar mai mare de persoane.
- Si ultima, a patra cheie ar fi să încurajezi conversațiile in DM sau mesaj privat, din același motiv, pentru că astfel Instagram va avea mai multe semne că relația voastra este mai apropiată și ai mai multe sanse ca postările tale sa se afiseze la cat mai multi oameni. Și cum poți încuraja aceste mesaje private? Ei bine, cel mai bun mod de a face asta, este prin story. Dacă, în mod normal, arăți ceea ce se intampla in spatele camerelor, in story, creezi un spațiu mai prietenos pentru conversație cu cei mai implicați urmăritori ai tăi. La sfârșitul acestor povesti, deschizi un subiect de discutie sau ii inviti sa iti scrie in privat, sa comenteze anumite subiecte sau sa-si dea cu parerea asupra unui subiect, sa iti puna intrebari sau orice altceva. Aceasta este o modalitate buna de a incuraja oamenii ca sa-ti trimeata mesaje. Dar, daca tu nu creezi aceste situatii, dacă nu dai naștere acestor conversații, este dificil pentru urmaritorii tăi să înceapă să-ți scrie în privat din proprie initiativa.
Deci, recapitulând sarcinile pe care le recomand pentru această săptămână și legate de cele patru chei pe care le-am văzut, ar fi:
În primul rând, sa adaugi un continut variat și ceea ce iti mai recomand este să-ti verifici statisticile conținutului pe care l-ai publicat până acum și să analizezi care sunt formatele sau temele care au funcționat cel mai mult pentru tine până la momentul de fata, sa vezi care dintre ele ti-au generat cel mai mare engagement și timp de o săptămână sau câteva săptămâni dedică-te testărilor.
Încearca acele formate care au funcționat cel mai bine pentru tine, încearca să faci unele îmbunătățiri pentru a include formate pe care nu le-ai folosit până acum și, mai presus de toate, dacă nu folosesti video, cred ca ar fi cazul.
În al doilea rând, trebuie sa ai un obiectiv clar înainte de a publica ceva, să știi ce vrei să obții cu acea postare și să adaugi un CTA, un îndemn la acțiune pentru a le spune urmăritorilor tăi ce au de făcut.
În al treilea rând, să începi să răspunzi la toate comentariile care îți sunt trimise și să dedici câteva minute în fiecare zi pentru a interacționa cu oamenii care te urmăresc deja, dar sa descoperi si conturi noi.
Și în sfârșit, a patra cheie, a patra sarcină este sa-ti încurajezi urmaritorii în poveștile tale, in story, să înceapă conversații în privat, sa-ti scrie in privat și vei vedea o mare schimbare.
Daca iti face placere mă poți gasi pe contul meu de Instagram @felicia.taranu, unde public zilnic sfaturi despre cum sa obtii mai multe beneficii folosind Instagram ca instrument pentru afaceri.
Mulțumesc frumos pentru acest articol! Foarte util.
Si eu iti multumesc pentru mesajul tau. Ma bucur sa aud ca ti-a fost util.