In acest articol vei descoperi cum să creezi o pâlnie de vânzări pe Instagram, cu o strategie care te va ajuta sa iti insotesti clientii in calatoria lor de la primul contact cu brandul până la vânzare.
Dacă ai un brand sau începi să-ți construiești afacerea pe internet, sunt sigura că te-ai întrebat care este secretul succesului pe aceste platforme de socializare.Din momentul in care ne trezim si pana ne culcam, brandurile sunt acolo, asteptand momentul perfect pentru a ne prezenta produsul sau serviciul lor. Cu toate acestea, pentru ca acest proces să fie eficient, este important să știm că există un plan de marketing consensual.
Înainte de a explora pașii palniei de vânzări pe Instagram, consider oportun să subliniez modul în care rețelele sociale pot contribui la consolidarea și promovarea brandului tău. Cu toate că mulți antreprenori utilizează astfel de platforme, este important să conștientizăm că doar un număr restrâns au înțeles pe deplin puterea și valoarea lor autentică.
Rețelele sociale nu sunt doar canale de comunicare, ci reprezintă un mediu vibrant și dinamic în care relațiile cu clienții pot fi consolidate, iar brandul tău poate străluci. O prezență strategică și autentică pe aceste platforme nu doar promovează produsele sau serviciile tale, ci construiește și întărește legătura emoțională cu audiența ta.
Înainte de a te aventura în complexitatea palniei de vânzări, înțelegerea profundă a modului în care rețelele sociale pot să-ți susțină și să-ți amplifice mesajul este esențială pentru construirea unei prezențe digitale semnificative.
De ce ar trebui afacerea ta să fie pe rețelele de socializare?
Afacerea ta ar trebui să fie pe rețelele de socializare, deoarece acolo se află în prezent majoritatea oamenilor care ar putea fi clienții tăi potențiali.
Rețelele de socializare te pot ajuta să-ți impulsionezi brandul, să creezi un canal direct cu clienții și cel mai interesant este faptul ca vei putea ști o mulțime de lucruri despre ei. Și fie vorba intre noi, te poți face cunoscut(gratuit) prin intermediul lor . Nu pare a fi ceva fara importanta, nu? Tu ce spui?
Cele 4 avantaje pe care rețelele sociale le pot oferi brandului tau
Comunicare deschisa
Fie că ne place sau nu, pe rețelele de socializare vor vorbi despre brandul nostru si nu putem impiedica lucrul asta. Așa că… ar fi mai bine să fim acolo și sa folosim aceasta oportunitate în avantajul nostru.
Din critici învățăm si îmbunătățim, iar laudele trebuie analizate pentru a ne descoperi punctele forte. Feedback-ul este esențial pentru a transforma comentariile în oportunități.
Oportunități de fidelizare
Dacă, pe lângă furnizarea de servicii bune, câștigăm simpatia și afecțiunea clienților noștri, aceștia ne vor alege adesea pe noi, față de concurenții noștri.
Rețelele sociale ne oferă posibilitatea de a intra în viața publicului nostru țintă dincolo de momentul în care ne vizitează, devenind parte din viața lor de zi cu zi.
Pe scurt, a ne mentine in mintea lor este o posibilă oportunitate, iar lucrul asta este cu adevărat de neprețuit.
Mai multă vizibilitate, o imagine mai bună a brandului
A avea un magazin de cartier nu este același lucru cu a avea un magazin de cartier cunoscut în tot orașul pentru unicitatea sau serviciile bune.
În timpul crizei coronavirusului, multe afaceri au văzut că rețelele sociale sunt salvarea lor. Acele vremuri dificile, i-au ajutat să câștige mulți clienți care în prezent au continuat să fie fideli brandului.
Monitorizarea si evaluarea rezultatelor
Cel mai bun lucru pentru o afacere pe rețelele sociale, este capacitatea de a măsura eficacitatea acțiunilor noastre.
Este la fel de simplu ca să stabilești niște obiective și să vezi dacă acestea sunt îndeplinite. Cheia este să ai conținut de calitate pentru a ajunge la oameni, iar asta este ceva cu care te pot ajuta eu, in cazul in care vrei sa delegi aceasta responsabilitate.
Pâlnia de vânzări in Instagram
Sa incepem cu inceputul pentru ca mie imi place sa las lucrurile clare.
Ce este o palnie de vanzari?
O pâlnie de vânzări sau funel de vânzări, este modul în care o afacerea planifică și stabilește procese pentru a contacta un anumit target cu scopul de a atinge un obiectiv final, care poate fi, conversia clienților, completarea unui formular pentru realizarea înregistrării, încheierea unei vânzari, printre altele.
Sau altfel spus, pâlnia de vânzări este o reprezentare a etapelor prin care trece un potențial client. De la primul contact cu brandul și până la închiderea vânzării.
Călătoria prin pâlnia de vânzări in Instagram începe cu crearea contului tau de business. De la descrierea din Bio până la frecvența și calitatea postărilor tale, ar trebui să cauți acoperire și vizibilitate.
Cheia este să iti direcționezi publicul către cele mai înguste părți ale pâlniei de vânzări Instagram.
Atunci când rețelele sociale sunt folosite ca si canal de vânzare, această pâlnie este prezentă și necunoașterea etapelor și strategiilor sale poate fi foarte frustrant.
Cunoașterea fiecărei etape și conceperea unei strategii în planul de conținut pentru fiecare dintre ele te va ajuta să iti iei de mână urmaritorii și potențialii clienți inca de la conștientizarea mărcii (care este prima etapă a canalului) până la conversia sau acțiunea dorită (etapa finală), indiferent dacă acea conversie este o vânzare, un abonament, accesarea unui web site sau descărcarea unor materiale.
Folosind Instagram ca platformă de vânzări, cel mai bun mod de a vinde este să nu vinzi. Evita sa folosesti aceasta platforma ca vitrina in care iti afisezi produsele si informezi pretul. Pentru a-ți atinge obiectivul, trebuie să muncești mult mai mult și să adaugi valoare în fiecare dintre postările tale.
Pâlnia de vânzări te va ajuta să creezi conținut relevant, valoros și personalizat pentru fiecare segment de urmăritori, în funcție de etapa în care se află. De asemenea, te va ajuta să le oferi acel impuls la etapa următoare, până când ajung la conversie.
Pâlnia de vânzări constă din patru etape:
- cunoașterea mărcii,
- interes,
- decizie
- acțiune.
Teoria acestui model de marketing afirmă că la etapa de conștientizare a mărcii vor fi mulți oameni. Din punct de vedere al interesului, vei obtine atenția de la mai puține persoane decât la început. Cand ajung la decizie, vor fi și mai puțini și câțiva vor ajunge la punctul de acțiune. Adică, la începutul procesului, vei avea atenția multor potențiali clienți, dar drumul va fi parcurs de mai puțini oameni și doar cativa vor finaliza o conversie.
Etapele palniei de vânzări și cum le poți aborda eficient
Etapa 1: Conștientizarea mărcii
Prima etapă a pâlniei de vânzări și în care se acumulează cei mai mulți clienți potențiali este conștientizarea mărcii. Când decizi sa iti lansezi brandul în lumea Instagramului, nimeni nu te cunoaște și trebuie să începi munca de a te descoperi.
În această etapă, mărcile devin adesea disperate să urmărească potențialii clienți și să aiba asteptari să-i urmareasca înapoi. Dezamăgirea este enormă când își dau seama că acel „follow back” nu ajunge. De ce? Pentru că, probabil, oamenii pe care incep sa ii urmareasca nu au nevoie să rezolve acea problemă pe care produsul sau serviciul lor o satisfac. De aceea vorbim despre „descoperire”. Oamenii cu o astfel de nevoie sau dorință vin catre tine. Deși mulți oameni îți vor descoperi marca în această etapă, un număr mai mic va trece la etapa următoare.
Strategia pentru etapa 1
Conținut educațional:
Da, cu siguranță doresti să uimesti lumea arătându-le produsul minunat si extraordinar pe care l-ai creat, dar știi ce?
Pe Instagram, nimănui nu-i pasă de produsul tău. În rețelele de socializare contează urmăritorul, nu brandul. Prin urmare, în această fază de conștientizare a brandului, trebuie să oferi conținut care să ofere urmăritorului informații relevante cu privire la situația care il face sa sufere și ca bonus, să le spui cum soluția ta îi ajută să-și îmbunătățească calitatea vieții.
De exemplu, dacă ai un serviciu de spa pentru mâini și picioare, creează conținut legat de îngrijirea mâinilor, cum să-ți păstrezi pielea moale, tendințe în materie de lac de unghii, accesorii pentru a arăta mâini mai elegante etc. și în plus, informează-ți utilizatorii cum serviciile tale de spa îi ajută să aibă o prezentare impecabilă.
Când un urmăritor caută informații legate de îngrijirea mâinilor sale, va da peste brandul tău și dacă acest conținut este bun, te va urmări. Acest tip de creștere se numește creștere organică, adică creștere care are loc exclusiv pe baza conținutului valoros și fără a investi în publicitate .
Reclame platite pe Instagram:
O modalitate foarte bună de a crește numarul de urmaritori atunci când abia începi să-ți faci aparitia pe Instagram este prin reclame Insagram sau publicitate plătită pe această platformă. Odată ce ai conținut bun pe contul tau de Instagram, plăteste pentru a promova unul dintre aceste conținuturi și fa-l să ajungă doar la persoanele care doresti să te urmăreasca.
Este important să tii cont de buyer personas în orice moment, dar atunci când programezi reclame pe Instagram este esențial pentru a avea succes cu campania de publicitate. Dacă îți segmentezi campania foarte bine în funcție nu doar de aspectele demografice, ci și de gusturile și interesele publicului țintă, vei putea ajunge la acel follower ideal care este dornic de informațiile pe care le publici și care te va urmări fără ezitare. Această creștere susținută prin publicitate, se numește creștere plătită.
Instrumente automate de căutare a urmaritorilor:
Există instrumente care te pot ajuta în găsirea acelor urmăritori ideali și te pot ajuta să iti cresti contul rapid și fiabil. Unul dintre aceste instrumente este Instarup, soluția care te ajuta să crești numarul de urmaritori. Instarup atrage în profilul tău oameni care s-au dovedit deja interesați de nișa sau industria ta. Cu tehnicile sale de segmentare, vei obține oameni calificati. Cel mai bun lucru este că iti garanteaza urmăritori 100% reali. Nu este vorba decumpararea de urmăritori, ci de un robot care automatizeaza actiunile.
Vrei să știi cum aduce acești potențiali urmăritori? Atrage atenția asupra profilului tau urmărind sute de clienți potențiali, apreciindu-le fotografiile, urmărindu-le poveștile și multe altele. Acest lucru va face ca un procent mare să iti viziteze profilul, să interacționeze cu conținutul tau, să iti trimită mesaje private și să iti viziteze site-ul. Știu că sună foarte frumos, dar cel mai bun mod de a te îndrăgosti de Instarup este să îl încerci, așa că îți ofera 24 de ore, in care poti sa-l incerci gratuit doar completând formularul pe care îl vei găsi AICI
Pentru a activa robotul cel mai simplu este sa imi scrii si sa te ajut pentru ca sunt cativa pasi importanti si nu sunt foarte intuitivi, mai ales daca nu ai experienta cu astfel de softuri.
Etapa 2: Interes
După ce profilul tau a fost afisat multor persoane, unii vor decide că a fost soluția pe care o căutau, iar alții vor trece pe lângă tine. Deși mai puține persoane rămân să interacționeze cu contul tău, șansele sunt mai mari ca aceștia să decidă să-ți cumpere produsul sau serviciul, deoarece sunt cu adevărat interesați de ceea ce spui. Tocmai în această etapă ia naștere faimosul angajament dintre urmăritorii tăi și brandul tău.
Dacă vei continua să oferi conținut valoros și să interacționezi cu urmaritorii tăi, vei crea o comunitate în jurul brandului tau. Și acesta este unul dintre obiectivele pe rețelele sociale: să ai o comunitate dedicată brandului tău atât online, cât și offline.
Strategii pentru etapa 2:
Sondaje și întrebări:
Instagram a creat instrumente astfel încât să poti menține interacțiunea continuă cu urmăritorii tai și să-i întrebi ce vor să vadă pe contul tau. Sondajele și autocolantele cu întrebări pe care le poți gasi pe Insta Stories sunt cea mai directă modalitate de a întreba de ce au nevoie. Dacă ai o afacere de cursuri online, poți să folosești aceste canale și să le ceri urmaritorilor tăi să îți ofere feedback cu privire la cursurile pe care și-ar dori să le ai în portofoliu și ce subiecte educaționale ar dori să vadă în contul tău.
Conținut de la urmăritorii tai:
Urmăritorilor tai le vor plăcea să-și vadă conținutul în contul tau. Știind că sunt ascultați și luați în considerare îi face să vadă că brandul îi apreciază. Dacă ești un brand de produse de panificație, imaginează-ți cantitatea de conținut pe care o poți avea dacă publici creațiile oamenilor care îți cumpără produsele.
Interacţiune. Interacţiune. Interacțiune:
Interacțiunea depășește cu mult răspunsul la comentarii și mesaje directe. Este important ca aceste răspunsuri să ofere ceva mai mult decât un simplu emoji sau un „mulțumesc”. De asemenea, viziteaza postările urmăritorilor tăi, da like postărilor lor și comentează-le. Ei îl vor aprecia și te vor ține în in mintea lor ca o prima optiune .
Etapa 3: Decizie
Din păcate, nu toate persoanele care s-au îndrăgostit în faza de interes îți vor putea cumpăra produsele sau serviciile. Fie din lipsă de bani, fie pentru că chiar nu este timpul lor să cumpere, mai puțini oameni vor ajunge în faza de decizie.
Cu siguranta ai primit mesaje directe de la urmaritorii tai prin care iti cer mai multe informatii despre produse sau preturile serviciilor tale. Acești oameni au luat deja o decizie: au o problemă și vor să o rezolvi pentru ei. Acesta este momentul în care trebuie să fii rapid și să-i împingi pentru a face conversia.
Strategii pentru etapa 3:
Promoții și oferte speciale:
Dacă primești întrebări legate de achiziționarea produselor sau serviciilor tale sau de prețurile soluțiilor tale, profită de interesul urmăritorilor tăi și oferă-le o ofertă sau promoție. Fie că este vorba de un cupon de reducere, de un cod de ofertă, etc, aceste stimulente vor determina persoana să decidă să facă pasul spre cumpărare.
Reclame Instagram pentru a crește vânzările:
Reclamele Instagram pot fi, de asemenea, foarte utile pentru ca oamenii să afle despre o promoție și să decidă să-și completeze datele de pe cardul de credit. Deoarece poți segmenta foarte specific, creaza campanii care apar doar în feedul sau poveștile persoanelor care te urmăresc deja și care te cunosc. Aceștia, care și-au creat deja un angajament cu tine, vor fi interesați de promoția specială și cel mai probabil vor cumpara.
Etapa 4: Acțiune
După cum iti poți imagina, destul de puțini oameni ajung la ultima etapă. Acțiunea este conversia urmăritorului tău în ceea ce vrei tu să facă: o achiziție, un abonament sau o vizită pe site-ul tău. În această etapă, serviciul pentru clienți și experiența utilizatorului sunt foarte importante. Brandul tau trebuie sa poata oferi o experienta peste medie, astfel incat urmaritorul, acum client, sa se simta rasfatat.
Strategii pentru etapa 4:
Oferă mai mult decât ceea ce oferi:
În momentul în care urmaritorul decide să convertească, oferă altceva, astfel încât clientul să se simtă special și să dorească mereu să revină la tine. De exemplu, dacă ești un restaurant și persoana respectivă te contactează prin Instagram, oferă-i un cupon de reducere pe care să-l folosească la următoarea vizită sau dă-i un cocktail când ajunge la restaurant.
Sărbătorește incheierea vanzarii:
Folosește Instagram pentru ati arăta clienții. Odată ce urmăritorul are deja produsul în mâinile lui sau vine la magazinul tau pentru serviciul pe care l-a achiziționat, cere-i o fotografie sau un videoclip pentru a-l posta pe Instagram.
În acest fel, ceilalți urmăritori vor vedea că dai cu adevărat ceea ce oferi și clienții tăi sunt fericiți. Dacă serviciul tau este online, de asemenea poti face asta. În cazul academiei online, studenții tăi pot urca imagini in care arată ce învață și cum s-a schimbat viața lor.
Teoretic, aici se termină pâlnia, dar, în realitate, odată ce acțiunea este încheiată, trebuie să încerci să fidelizezi noul client, astfel încât să-și dorească mereu să revină la tine pentru că nu numai că produsul sau serviciul tău este bun, ci pentru că se simt un ambasador al brandului tau. Și ar trebui tratați ca atare.
Retine că pâlnia de vânzări este un ciclu care nu se termină niciodată. Ar trebui să creezi întotdeauna conținut care să alimenteze fiecare etapă a acestei pâlnii și să iti determine urmăritorii să facă pasul următor. Cheia acestui întreg proces este să iti cunosti foarte bine urmaritorii și să le oferi conținutul pe care si-l doresc sau de care au nevoie.
Metode unice de a crea o pâlnie de vânzări pe Instagram
Doresti să afli câteva trucuri și recomandări pe care ti le pun la dispoziție pentru a folosi pâlnia de vânzări pe această rețea de socializare? Mai jos listez câteva exemple de care să ții cont și să obții cea mai mare conversie pentru brandul tau. Nu le rata!
- Adauga un link cu un CTA în bio pentru a atrage potențiali clienți pe site.
- Activeaza reclame pe Instagram care permit produsului sau serviciului tau să ajungă la un număr mai mare de oameni.
- Ataseaza link-uri directe în stories.
- Organizeaza concursuri inteligente cu „influenceri” recunoscuți pentru a obține un număr mare de urmăritori și, astfel, pentru a obține o mai mare autoritate.
- Foloseste tehnici (și chiar instrumente profesionale) pentru a-ti segmenta publicul pentru a ajunge la potențialii clienti . Interacționează cu ei! Am menționat asta deja, dar este foarte important ca urmăritorii tăi să simtă că există cineva de cealaltă parte a ecranului cu care pot comunica și că părerea lor este luată în considerare.
- Fa sondaje pentru a crește această interacțiune și, de asemenea, pentru a-ti cunoaște mai bine urmaritorii.
- Menține si alte canale de comunicare directă, cum ar fi Telegram sau Whatsapp, și asigura-te că urmaritorii știu că există prin intermediul contului.
Știi deja tot ce trebuie să știi despre pâlnia de vânzări Instagram și fazele sale principale?
Teoretic, aici se termină pâlnia, dar, în realitate, odată ce acțiunea este încheiată, trebuie să încerci să fidelizezi noul client, astfel încât să-și dorească mereu să revină la tine pentru că nu numai că produsul sau serviciul tău este bun. , ci pentru că se simt un ambasador al mărcii tale. Și ar trebui tratați ca atare. Amintiți-vă că pâlnia de vânzări este un ciclu care nu se termină niciodată. Ar trebui să creați întotdeauna conținut care să alimenteze fiecare etapă a acestei pâlnii și să vă determine urmăritorii să facă pasul următor. Cheia acestui întreg proces este să vă cunoașteți foarte bine adepții ideali și să le oferiți conținutul de care doresc sau de care au nevoie. Cu persoane de cumpărător bine definite, șansele de succes sunt foarte mari.
0 comentarios