DESCOPERA CE ESTE COPYWRITING SI CUM SA SCRII TEXTE CARE SUNT ADEVARATE MASINI DE VANZARE

Ce este copywriting

Felicia Taranu

13 junio 2022

Copywriting-ul este ansamblul tehnicilor și practicilor folosite pentru a crea texte scrise care stimulează o dorinta de cumpărare in cititori. Acest tip de comunicare este folosita de multe companii pentru a genera oportunități de afaceri.

Scrisul  este o arta si nu una oarecare, ci una dintre cele mai vechi, datorită faptului că a apărut pentru a începe memoria istorică a umanității.

Indiferent de trecerea timpului, scrisul continuă să fie o parte fundamentală a comunicării. Și este chiar,o modalitatea excelenta prin a transmite informații în ziua de astăzi. Nu este un secret pentru nimeni că scrisul are un potențial de neegalat. Chiar și așa, pentru noi, cei care trăim din asta, există o oarecare îngrijorare:

Cum putem reuși ca cititorii deja atrași de un text să continue să citeasca si sa se simta  prinsi ca intr-o panza de paianjen si sa considere ca este irezistibil ceea ce citesc?

 Aceasta este o  întrebare destul de complexă de rezolvat instantaneu, dar care face parte din preocuparile zilnice a oricărui scriitor.

Cu toate acestea, scrisul este o armă de comunicare care poate fi modelată după cum este necesar. Adică, principala sa caracteristică este schimbarea constantă pentru a acoperi trecerea timpului, a informației și a diferitelor domenii de cunoaștere, precum marketingul.

Ce este copywriting?

 

Este adevărat, Copywriting înseamnă scriere. Deci, de ce nu-i spune așa?

Deoarece are un plus care depășește simpla scriere. Cu alte cuvinte, Copywriting-ul este o disciplină care a fost concepută în lumea marketingului și a publicității, pentru a vorbi despre abilitățile pe care le are scrisul de a adopta trucurile psihologiei cu intenția de a capta atenția și interesul oamenilor, în ceea ce privește conținutul.

Conform celor de mai sus, Copywriting poate fi tradus ca: scriere persuasivă.

Prin urmare, Copywriting-ul a devenit un instrument puternic și una dintre cele mai eficiente tehnici de marketing, datorită faptului că are ca scop creșterea interesului cititorilor, provocand în acest fel, o eventuală vânzare.

Dar fii atent! Nu este valabil să vorbim despre Copywriting ca o simpla scriere a textelor publicitare, deoarece ar fi o definiție foarte scurtă, sãracã și nu ar acoperi în totalitate ceea ce este in realitate.

Deci, Copywriting-ul este arta de a crea mesaje, de la cele mai simple la cele mai complexe, pentru a induce destinatarul mesajului, la o anumită acțiune. În plus, trebuie menționat că Copywriting-ul este o tehnică care necesită viclenie și planificare.

Este o tehnica care este în mare măsură responsabilă pentru atingerea obiectivelor într-un mod distractiv și interesant, în care jocurile de cuvinte sunt combinate cu un concept, o idee, veridicitate, divertisment și strategie.

 

Cine este responsabil de copywriting?

 

Ei bine, cred că se stie ca persoana responsabilă cu copywriting este redactorul. Sau, urmând aceeași dinamică a limbajului, este copywriter-ul. Prin urmare, copywriter-ul este responsabil de crearea textelor, indiferent de tip:

  • Titlu
  • Corpul textului
  • Apel la acțiune.

Iar misiunea sa nu este doar de a scrie, ci și de a crea conceptul și ideea care permite execuția piesei creative sau publicitare. Copywriter-ul are sarcina de a provoca cititorul. Spus cu alte cuvinte, în rolul de copywriter, încerci mereu să stimulezi reacțiile pe care le vrei în publicul tău țintă.

Meseria copywriter-ului este la fel de veche ca și publicitatea în sine, nu este nici pe departe o noua moda. Deși copywriter-ul a aparținut cu devotament publicității, este interesant de observat cum, în ultima vreme, figura acestui scriitor a căpătat proeminență.

A fi copywriter nu înseamnă doar a scrie, este a crea idei atât de puternice încât declanșează creativitatea și interesul publicului de a consuma acea idee. Produsul și/sau serviciul se vor alatura ideii (și cu alte tipuri de eforturi, desigur).

În continuare, vom vorbi despre o serie de sfaturi practice și de bază, care ne sunt utile tuturor, pentru a începe să adaptăm, în cel mai bun mod posibil, copywriting-ul la marketingul de conținut.

Cum să-ti dezvolți scrierea creativă

 

Practica, combinată cu un pic de cunoștințe și pregătire ne face experti. Pana la urma urmei un copy este însușirea abilităților de comunicare și psihologie, iar ceea ce il face unic și strălucitor este practica.

Pe deasupra, pentru a transmite un mesaj bun, trebuie să avem cunoștințe de comunicare și psihologie și un spațiu bun în care să începem să răspândim mesajul și să-i testăm potențialul.

Ei bine… nu este necesar să mergem la facultatea de psihologie ca sa intelegem cateva concepte de baza si care sunt fundamentale. Acestea pot fie dobândite prin lectură și cercetare. Din fericire, putem găsi informații extrem de valoroase pentru a ne pregăti atât în ​​cărți, cât și pe internet.

Ce ar trebui să faci pentru a scrie persuasiv?

 

Există mai multe metode de a începe cu scrierea persuasivă.

Scrisul se învață doar scriind.

Să ne amintim că copywriting-ul este o metodă de publicitate în primul rând. Și când ne referim la acest instrument de marketing, avem tendința să-l asociem doar cu medii plătite și costisitoare precum televiziunea, radioul, presa, reviste, etc

Dacă ar fi doar atât, crede-mă, aproape nimeni nu ar putea încerca tehnici de copywriting sau să sa domine aceasta arta. Cu toate acestea, de cativa ani buni, publicitatea a început să puna accent pe comunicarea digitală si in acest mod opteaza pentru mijloace care variază între economic și gratis.

Poți folosi platformele gratuite pentru a practica?

 

Absolut.

Mijloacele de comunicare ieftine sau gratuite nu sunt altceva decât site-uri web, bloguri și rețele sociale (pentru a numi câteva). Dacă doresti să începi să-ti testezi abilitățile de scris, poți începe prin a crea un blog sau a crea câteva conturi de social media, cu accent pe Facebook și Instagram

Scrie texte de diferite lungimi si adaptează-te la dinamica pe care fiecare dintre aceste spații virtuale o oferă publicului. Poti sa-ti publici textele acolo și, așa cum am menționat la început, analizeaza, arunca o privire la ceea ce generează un interes mai mare din partea publicului, vezi ce ar trebui să îmbunătățesti, să înlocuiesti sau să accentuezi.

Noțiuni de bază pentru copywriting

 Psihologia umană

 

Suntem ființe care ne deplasam mereu între planul rațional-logic al minții noastre și planul irațional-emoțional.

Din ambele presupuneri se dezvoltă copywritingul: apelând la partea rațională a creierului, dar in acelasi timp si  la limbajul apropiat care trezește emoția.

Imbinarea acestora,acest truc, așa cum este adesea numit în comerț, există încă de la începutul copywriting-ului. Deși, desigur, variază în ceea ce privește tonul comunicării și modul imperativ de a convinge.

Oamenii de astăzi sunt mult mai critici datorită unui acces liber la informatii. Exigenta din partea publicului este în creștere și în mod clar și mass-media trebuie să se conformeze acestor exigente.

 Direct și personal

 

Mesajele generale nu mai funcționează în mass-media așa cum se obișnuia înainte. Oamenii preferă acum să fie recunoscuți după nume, după caracteristicile, gusturile și personalitatea lor. Pentru a face acest lucru, ideal este să descoperim utilizatorul până în punctul în care îl putem simți aproape de noi.

 Trucuri, precum folosirea pronumelui TU și a conjugării sale verbale îi fac pe oameni să se simtă atrași, dând sentimentul că le vorbești direct lor și nu nimănui altcuiva.

 Evocarea emoţiilor

 

Comunicarea persuasivă atinge emoțiile primare ale ființei umane, astfel încât acestea să raspunda la obiectivul mesajului.

  •  teama
  • nostalgie
  • controversa
  • dorinta de a fi
  • printre altele

Evocarea acestor emoții înseamnă atingerea partilor sensibile a oamenilor, de asemenea, face vizibile nevoile materiale pe care le au și chiar pe cele sociale.

Sună puțin frivol să o numim astfel, dar dezvăluirea problemei consumatorului înseamnă, a-i face să se simtă identificati pentru a le arăta soluția situației în care se află prin consumul ideilor noastre.

 Adevăr și înșelăciune

 

Scrierea s-a născut cu scopul de a surprinde istoria, apoi a fost adaptată pentru a înregistra imaginația și ficțiunea.

Copywriting este despre scris, dar trebuie să fii foarte atent pentru că linia dintre a spune adevărul sau a spune o minciună cu promisiunile noastre este foarte subțire. Și oricât de interesant sună, înșelăciunea, în comunicarea comercială, are probleme juridice foarte serioase. Prin urmare, trebuie să folosim întotdeauna cuvinte care să descrie realitatea la ceea ce putem oferi.

 

Exemplu:

Aici la Gold Content lucrăm în beneficiul content marketing-ului, acesta fiind, de altfel, produsul nostru pe care il oferim. Prin urmare, le-am putea spune cititorilor noștri:

 Folosirea strategiilor de marketing de conținut îmbunătățește implicarea publicului cu brand-ul.

 Acum, folosind conceptul de a avea o comunicare mai apropiata, putem spune cam acelasi lucru cu alte cuvinte :

 Tu poti îmbunătăți implicarea publicului cu marca ta în doar 3 luni, folosind strategii de marketing de conținut.

Deși acest mesaj sună puțin mai bine decât cel anterior, il putem imbunatati si mai mult cu concepte care pot fi încă folosite:

 75% dintre oameni evită contactul de  comunicare comercială. Ești dispus să pierzi implicarea publicului tău sau ai prefera să câștigi mai multă încredere folosind marketingul de conținut?

 Un astfel de mesaj ar putea atrage interesul multor oameni. Deși asigurarea succesului acestuia este riscantă, deoarece a fost pregătit fără cercetări prealabile care să susțină datele menționate și fără a analiza ce vrea publicul să știe despre asta.

Concluzia acestui exemplu este că copywriting-ul caută o modalitate de a profita de psihologia umană și de potențialul comunicării, pentru a atrage atenția oamenilor prin texte și de a-i încuraja să actioneze. Nu uita de partea etica niciodata.

Principii cheie ale copywritingului

 

Deși copywriting-ul se reinventează constant, există cateva principii consolidate care continuă să aibă valabilitate deplină.

 În continuare, vei afla 7 principii cheie ce trebuiesc folosite atunci când faci un copy.

 

1. Relevanță și implicare

 Este de la sine înțeles că publicul de astăzi este cel care detine puterea și nu mărcile. De aceea, marketingul și-a redirecționat comunicarea în funcție de ceea ce publicul său dorește să audă și de problemele pe care dorește să le rezolve, cu scopul de a genera implicare.

 A avea grijă de cititor este fundamental și trebuie să-i oferi informațiile necesare și relevante pentru ca acesta să nu găsească o scuză să fugă să caute mesaje în altă parte.

Pentru a ajuta cititorul să rămână,  ofera texte usoare fără a divaga între subiecte. Adauga valoare și savoare scrisului. Acest lucru se realizează doar atunci când știi bine pentru cine scrii.

 

2. Un titlu atractiv

Oricât de clișeică ar fi expresia: „prima impresie contează”, are mult sens în realitate. Ei bine, titlul este prima apropiere pe care publicul o are cu un mesaj și 80% din succesul conținutului rezidă în el.

Conform procentajului, titlul este aproape totul! Este deschiderea gurii, usa deschisa a curiozitatii, cel care încurajează lectura și care invită cititorul să faca parte din ideea dezvăluită. În ciuda importanței sale, mulți oameni trec cu vederea efortul pe care îl presupune un titlu. Și aceasta este o mare greșeală!

 Cu toate acestea, atunci când te lansezi sa scrii un titlu, reține că trebuie sa:

  • fie scurt
  • sa prezinte beneficiul care se va obtine din lectura
  • sa promita ceea ce este cu adevărat în text
  • sa evite crearea așteptărilor false.

 

3. Concis și clar

 In toate manualele de scriere poti gasi acest sfat: păstreaza textul scurt și clar. Cu toate acestea, lucrul asta poate deveni o sabie cu două tăișuri: nu abuza de formularea scurtă.

 Cauta echilibrul. Atingerea expertizei de a face propoziții scurte, clare și concise necesită o practică constantă.

 O modalitate bună de a începe este să faci o schiță a mesajelor tale și apoi să identifici frazele care pot fi simplificate.

 

4. Folosește un stil apropiat

Cumva acest punct a fost tratat mai devreme. Există tehnici de scriere care, de fapt, permit cititorului să se simtă mai aproape. Pe lângă pronumele menționate mai sus, poti folosi tonuri calde din narațiune.

Pentru a transmite caldura cititorilor, functioneaza foarte bine sa  folosesti poveștile personale. Povesteste istoriile de caz, dar tine cont să nu pierzi interesul cititorului și permite-i să-și identifice problema in povestea ta.

 

 5. Afla cine este cititorul

 Acest punct ar trebui probabil să încapă această listă.

Reține: cu cât iti este mai clar cine este cititorul tau, cu atât ai mai multe șanse de a-i capta atenția. Nu pierde timpul scriind pentru cei care nu ii ajuta cu nimic ideile tale.

Dimpotrivă, investește timp și resurse în cei care sunt interesați, pentru că astfel vei deveni o referință pentru cititori, care te vor căuta ori de câte ori vor avea nevoie de soluții.

 

6. Colectie de termeni

  • Rapid
  • Uşor
  • Exclusiv

Există cuvinte care atrag mereu atenția oamenilor, datorită puterii pe care o au de a trezi anumite emoții și dorințe. Există însă și altele care, dimpotrivă, generează distanță cu cititorii.

 Recomandarea aici este să analizezi din nou cine ești, ce ai de oferit și cine iti consuma continutul. Cu aceste informații vei putea determina ce cuvinte cheie să folosești în mesajele tale și cu care vei convinge subconștientul cititorilor tăi.

 

7. Cere și ti se va da

 Nimeni nu este un ghicitor să știe ce vrei, așa că fii direct și spune-le cititorilor ce vrei să facă:

  •  Dacă doresti să afli mai multe despre subiect, mergi mai departe și descarca ebook-ul nostru
  • Urmărește-ma pe Instagram
  • Dacă ți-a plăcut videoclipul, te rog să te abonezi la canalul meu!
  • Rezerva o discutie cu consultanții mei
  • Lasa-mi un comentariu

 Știm bine că scopul final al copywriting-ului este de a vinde, nu doar ca cititorul să citească. Cu toate acestea, este clar că copywritingul conduce cititorul printr-o serie de acțiuni precum cele de pe listă, înainte de a-l transforma în client.

Unde se poate aplica copywriting-ului

 

Copywriting în publicitate

Pe lângă scrierea textelor și a conceptului, un copywriter lucrează, în general, mână în mână cu unul sau mai mulți designeri, oferindu-și unul altuia o viziune globală a creativității pentru a compune împreună o mare varietate de formate, cum ar fi spoturi, reclame de presă, broșuri, spoturi radio. .

 

Copywriting în marketingul de conținut

Tehnicile scrisului comercial sau scrisului persuasiv pot fi aplicate tuturor elementelor care alcătuiesc o întreagă strategie de marketing pe internet.

Poti scrie:

  •  Pagini de vânzări
  • Scrierea completă a unui web site
  • Articole și emailuri
  • Descrieri de postari pentru retelele de socializare
  • Script pentru video
  • Acestea sunt unele dintre multe altele

Web copywriter-ul este în ultimă instanță o altă figură a scriitorului care scrie texte pentru internet într-un mod persuasiv și care captează atenția utilizatorului îndrumându-l să realizeze o anumită acțiune:

  •  Aboneaza-te la newsletters
  • Cumpara un produs
  • Lăsa-mi datele tale
  • Sfarseste un articol adăugând o invitație de a comenta, continua să citesti un alt articol, urmăreste-ma pe rețelele sociale, printre altele.

Este posibil ca acest articol sa-ti fie de folos

O IDEE- MAI MULTE PIESE DE CONTINUT 

Copywriting în SEO

Da! Oricât de ciudat ni s-ar părea, copywriting-ul, atunci când este direcționat către mediile web, trebuie să conțină întreaga sa componentă SEO. De ce?

Deoarece pe internet sunt două probleme de cucerit: utilizatorul și motoarele de căutare.

Dacă copywriting-ul urmărește să trezească anumite reacții din partea oamenilor, SEO copywriting-ul urmărește ca acest conținutul să apară în rezultatele căutării (și cu cât mai mult, cu atât mai bine).

Cum să obții asta? Raspunsul este foarte simplu! Urmând tehnicile SEO.

5 sfaturi pentru a aplica copywriting

 

Nimeni nu învață din experiența altcuiva, dar nu este de prisos să lași câteva sfaturi care pot fi aplicate atât copywriting-ului, cât și scrisului în marketingul de conținut.

 

1. Întreaba-te

Pune-ți întotdeauna următoarele întrebări înainte de a face public orice text:

  •  Ce problemă are cititorul meu?
  • Chiar rezolv o problemă?
  • M-am dezviat de la subiect la un moment dat?
  • Fiecare paragraf/propoziție adaugă ceva valoare?

 

2. Claritatea informațiilor

 Uneori nu suntem foarte siguri de ceea ce scriem, prin urmare, este bine să ne luăm o după-amiază și să medităm asupra subiectului. Inspirația se epuizează și avem nevoie de noi doze de creativitate pentru a relua textul.

 

3. Renunta la misiune

 Dacă informația pe care vrei sa o oferi nu inspira sau nu poți să-i dai sensul de care au nevoie cititorii tăi pentru a-și rezolva problemele, nu te mai gândi la ea și caută un subiect nou pe care să-l dezvolți mai clar.

 

4. Implica cititorul

 Atrage cititorii punând întrebări sau inițiind discuții despre un subiect de interes.

 

5. Fii autentic

 Oricât de serios trebuie să fie titlul, nu lăsa niciodată deoparte stilul tău personal, cel care imprimă autenticitate textului.

 

Nici mai mult nici mai puțin

 

Chiar mă simt foarte confortabil că viitorul copywriting-ului este păstrat și transformat pentru a fi mai complet și mai distractiv, chiar combinând tot ce este mai bun atât în ​​conceptualizarea comunicării și publicitatii, în strategia și eficacitatea marketing-ului, cât și în amabilitatea și dorința de a ajuta marketingul de conținut.

Copywriting-ul reprezintă succesul sau eșecul unei idei, nu il lăsa să treacă pe lângă tine. Ia un creion și hârtie și începe să exersezi!

Pentru a termina, vreau să iti spun că sunt multe de spus despre copywriting, mult mai mult de ceea ce poti afla în acest articol.

De aceea te invit să nu te opresti din cautat, investigat, invatat si practicat.

Te astept in Instagram unde public sfaturi in fiecare zi

Distribuie daca consideri ca merita

DESCARCA EBOOK-UL GRATIS

IN LUCRU

Urmareste-ma pe Facebook

Probabil te intereseaza si aceste articole….

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *