Storytelling sau, în romana, arta de a spune povești este o tactică puternică pe care multe afaceri au decis să o încorporeze în strategia lor de marketing. De ce? Ființele umane tind să empatizeze cu personajele dintr-o poveste și să o păstreze în memorie pentru mai mult timp. Până la sfârșitul acestui articol, vei înțelege cum poți valorifica puterea poveștilor în beneficiul propriei afaceri.
Creierului nostru ii plac povestile
Supraîncărcarea de informații la care ne supunem creierul ne face să fim nevoiți să procesăm o cantitate neobișnuită de date. Dacă te gândești să comunici principalele mesaje cheie ale afacerii tale folosind statistici, volume de vânzări, distribuție, creștere etc., s-ar putea să nu fie cea mai bună idee.
Potrivit studiului Cognitive load theory, educational research, and instructional design: some food for thought, de California State University, spune ca atunci când creierul nostru este saturat, noile date care vin spre noi nu sunt păstrate în memoria noastră, ci se intorc cu aceiasi viteza spre locul de unde au venit.
Teoria încărcăturii cognitive explică că mintea noastră se poate supraîncărca cu ușurință dacă este necesar să proceseze prea multe informații complexe. Odată ce creierul nostru atinge capacitatea “maxima”, informația trece prin minte, dar nu se lipește.
Poveștile, în schimb, nu necesită un efort extraordinar pentru a le înțelege și ne este mult mai ușor sa le reținem deoarece acestea pot activa până la 7 zone ale creierului uman, conform datelor culese de site-ul Ethos3.
Storytelling pentru afacerea ta
Luând în considerare aceste date, nu este de mirare că 78% dintre CMO (Chief Marketing Officers) consideră că viitorul marketingului presupune conținut personalizat, potrivit unui studiu realizat de compania NewsCred.
Dacă, acel conținut pe care îl generăm, rezulta a fi o poveste, ne vom putea plasa într-un mod mult mai eficient în memoria potențialilor noștri clienți sau explicat în alt mod, va fi mai ușor pentru ei să-și amintească de brandul nostru.
Speakerii care își oferă discursurile in TED își transmit, în general, ideile printr-o poveste însoțită de material audiovizual: o prezentare, imagini sau chiar un scurt videoclip ocazional. Fără îndoială, cel mai interesant lucru la prezentările lor este felul în care își spun poveștile, deoarece reușesc să indragosteasca publicul din prima clipă. În general, sunt povești de autoperfecționare în care vorbitorul prezintă conflictul cu care a trebuit să se confrunte și povestește cum a găsit soluția. Cei prezenți se simt identificați cu povestea lui și în felul acesta reușește să le atragă atenția și să-i captiveze: aceasta este baza in storytelling.
În același mod, o afacere poate profita de ocazie pentru a-și spune povestea de la începutul timpurilor (de ce a apărut ideea creării sale, cu ce au trebuit să lupte fondatorii săi, cum au reușit să depășească primele dificultăți etc. ) sau pur și simplu pentru a-și prezenta noul produs (ce problemă au identificat ei în societate pe care au considerat-o necesar să o rezolve, de ce au ales acea soluție și nu alta etc.). Sunt multe povești care pot fi spuse, le-ai găsit deja pe ale tale?
Elementele principale ale unei povesti
Dacă știi deja ce poveste ai vrea să spui despre afacerea ta, este important să știi cum ar trebui să folosești povestirea în favoarea ta. Pentru a face acest lucru, va fi util să ne amintim elementele care compun fiecare poveste:
1. Structura: abordarea, cuprinsul și finalul trebuie să fie prezente în fiecare poveste, indiferent dacă durează mai puțin de un minut sau depășește cincisprezece minute. Este esențial să prezinți personajul principal, să spui cu ce conflict se confrunta și să explici cum reușește să-l rezolve. Conflictul, merită amintit, trebuie să fie în concordanță cu situația. Deși este adevărat că, cu cât este mai dificil, cu atât este mai mare surpriza din partea publicului, trebuie să fie credibil. În caz contrar, vom rupe înțelegerea narativă pe care o stabilim cu interlocutorul nostru și vom ajunge să isi piarda încrederea.
2. Personaj(e): fiecare poveste spune o serie de evenimente care se întâmplă cu un personaj, astfel încât prezența acestui personaj este de o eminenta importanta.
Este nevoie de un proces de caracterizare care să ne permită să-l prezentăm ca un erou sau un răufăcător în povestea noastră.
Este important ca rolul lor în poveste să fie ușor de recunoscut, mai ales dacă povestea noastră are o durată scurtă.
3. Timp și spațiu: în același mod, este important să se genereze o atmosferă care să permită privitorului/cititorului/ascultătorului să identifice în ce moment al poveștii se află și în ce loc. Din punct de vedere al afacerilor, ar trebui să profităm de ocazie pentru a ne transmite valorile afacerii într-un mod subtil (nu, asta nu înseamnă că îți pui logo-ul peste tot).
După cum am văzut în acest articol, putem defini storytelling-ul ca arta de a spune povești, de a folosi elemente narative pentru a transmite mesajele brand-ului nostru, valorile acestuia și pentru a ne anunța noile produse într-un mod care atrage atenția publicului nostru țintă și reușim să rămânem în memoria lui pentru o perioada mai lunga.
Ești dispusa să fii protagonista poveștii tale?
Ne auzim si pe Instagram? Ma gasesti AICI
0 comentarios